Fleksibel fragt

Hurtig levering

Service i verdensklasse

5 stjerner på Trustpilot

Blodtryk: Hvad er normalt?

Mere end 1.000.000 danskere skønnes at have forhøjet blodtryk – men hvad betyder det egentlig?
Der er to tal, som skal måles. Det systoliske og det diastoliske. Det første er målingen for, når hjertet pumper blod ud i de store kar. Det andet er målingen for, når hjertet fyldes med blod.
For de fleste af os kan du regne med, at et normalt blodtryk skal ligges omkring 120/80. Det er tommelfingerreglen. Det kan dog variere en hel del fra person til person. Eksempelvis har unge mennesker ofte et lavere blodtryk end de ældre – selvom begge tal er helt normale.

Hvad kan påvirke dit blodtryk?
Dit blodtryk lader sig påvirke af mange faktorer. De fleste kommer udefra, og du kan gøre noget for at forebygge dem. Lad os lige gennemgå et par af klassikerne:
Arvelighed

Den første her er svær at gøre noget ved. Hvis en af eller begge dine forældre har forhøjet blodtryk, er du også i risikogruppen. Det kalder på opmærksom fra din side og måske løbende kontrol.

Kost og motion
Den næste handler om din livsstil med kost og motion. Som så mange andre anbefaler vi en sund kost med et lavt fedtindhold samt en masse frugt og grønt. Det er for at undgå overvægt, højt kolesterol og åreforkalkning, som alle kan give forhøjet blodtryk.
Og så koffein er kommet på listen over stoffer i helt almindelige fødevarer og drikke, der påvirker blodtrykket negativt. Så prøv om du kan skære ned på kaffe, te, cola og energidrikke.
I kombination med regelmæssig motion er du endnu bedre på vej. Minimum 30 minutters aktivitet om dagen giver et sundere hjerte og fremmer cirkulationen af blod og ilt i kroppen.

Alkohol
Alkohol er heller ikke godt for dit blodtryk. Alkohol får blodårene til at udvide sig. Det vil sige at blodtrykket falder, fordi blodet har et større område at flyde på. Samtidig skal hjertet pumpe hurtigere for at sikre gennemstrømning på det større område.

Medicin
Den sidste kan du ikke gøre noget ved alene, men i samarbejde med din læge skal I nok finde en løsning. Der findes nemlig medicin, som kan give forhøjet blodtryk. Tjek derfor altid med din læge om et nyt præparat kan påvirke dit blodtryk, og om du eventuelt skal til løbende kontrol.

Sådan måler du dit blodtryk
Når du skal måle dit blodtryk, kan det gøres hjemme eller hos lægen. Er du også en af dem, der gerne vil holde lidt styr på blodtrykket hjemmefra? Så har du brug for en blodtryksmåler til hjemmetest.
Der findes heldigvis et stort udvalg i den kategori. Fælles for dem alle er, at du skal være afslappet og gerne have hvilet i 10 minutter inden målingen.
Netop afslappethed er vigtigt, da meget små ændringer kan vise forskellige resultater. Mange oplever eksempelvis, at målingen er højere hos lægen, da det er en uvant situation, som gør de fleste af os en anelse nervøse.
Mange af de blodtryksmålere, som kan købes af private, er faktisk de samme, som bruges hos lægen eller andre steder i sundhedssektoren. Så du kan sagtens lave pålidelige målinger derhjemme.