Fleksibel fragt

Hurtig levering

Service i verdensklasse

5 stjerner på Trustpilot

Mål dit blodtryk som gravid

Hos de fleste kvinder falder blodtrykket lidt i forbindelse med graviditet. Det er helt normalt. Det betyder dog også, at mange kan opleve svimmelhed ved hurtige bevægelser og lignende. Det er ganske ufarligt og skyldes blot det lavere blodtryk.
I forbindelse med graviditet er læger og jordemødre ekstra opmærksomme på blodtrykket. De måler for at finde de kvinder med for højt blodtryk. Det høje blodtryk kan nemlig være symptom på svangerskabsforgiftning.

Hvad sker der, hvis du får forhøjet blodtryk?
Graviditeten i sig selv gør dig disponeret for højt blodtryk, og især hvis du har haft det tidligere. Forhøjet blodtryk i graviditeten kommer af, at kroppen er på hårdt arbejde og behøver derfor ikke nødvendigvis betyde sygdom.
Hvis dit blodtryk stiger som gravid, bliver du fulgt tættere end ellers med lidt flere kontroller og eventuelt blodprøver for dit og barnets skyld. Derudover skal du som gravid med forhøjet blodtryk passe på dig selv. Du må ikke overanstrenge dig, og sygemelding før barslen kan være nødvendigt, hvis dit arbejde er meget anstrengende.

Du kan selv holde øje med hjemmemålinger
Der er heldigvis sjældent grund til at være nervøs, og der er stort fokus på blodtryk i sundhedsvæsenet. Men vil du selv kunne følge lidt med? Så kan du med fordel anskaffe dig en blodtryksmåler med stor manchet til at lave dine egne målinger derhjemme.
At der er tale om en blodtryksmåler med stor manchet betyder, at den del, der går rundt om din arm, er større end normalt. Det er ofte mere behageligt for gravide.

Sådan måles dit blodtryk
Blodtrykket er et tal for den kraft, dit blod pumpes fra hjertet og ud i kroppen, samt den kraft, det løber tilbage til hjertet med. En blodtryksmåling er en nem og hurtig måde at få viden om dit kredsløb på.
Blodtryk måles med et lille apparat med en manuel eller elektrisk pumpe. Du får en blodtryksmanchet om armen, som derefter pumpes op med luft. Det kan godt stramme lidt, men er ganske ufarligt. Efterfølgende slippes luften langsomt ud igen. Undervejs er blodtrykket blevet registreret og vises på det lille display, der medfølger.
På den lille skærm kan du, din læge, sygeplejerske eller jordemoder se de to tal, der udgår dit blodtryk. Det første kaldes det systoliske tryk. Det viser trykket i pulsårerne, altså den højeste kraft, som blodet sendes afsted fra hjertet med, når det trækker sig sammen. Det andet tal kaldes det diastoliske tryk. Her er der tale om den laveste kraft, som blodet løber tilbage til hjertet med, altså trykket i pulsårerne mellem hjerteslagene.
For at få så rigtigt et resultat som muligt af din blodtryksmåling, måler man ofte tre gange. Herfra bruges gennemsnittet af de sidste to målinger til at angive dit normale blodtryk.

Find din blodtryksmåler
Vi har samlet et godt udvalg af blodtryksmålere med stor manchet, som er velegnet til gravide grundet komforten. Se alle vores blodtryksmålere med stor manchet.