Fleksibel fragt

Hurtig levering

Service i verdensklasse

5 stjerner på Trustpilot

Test dig selv med et alkometer

Flere og flere arbejdspladser, sportsklubber og lignende får regler om alkoholtest. Har din? Eller måske er du bare nysgerrig efter at vide mere om, hvordan din krop reagere på en fyraftensbajer med gutterne eller et ekstra glas vin til en middag. Du kan selv lave en simpel test med el alkometer, der viser om du bare er ’tipsy’ eller sejlende beruset efter en god aften.
Lad os lige dykke lidt nærmere ned i sådan en test.

Vent altid 15 minutter
Når du gerne vil i gang med at teste dig selv og din promille, skal du lige vente 15 minutter efter seneste tår alkohol. Det er vigtigt, da du ellers risikere, at du bare måler alkoholen i mundhulen og svælget, og altså ikke den i din udåndingsluft som vi egentlig er på jagt efter. Hvis du ikke venter, kan det give en meget upræcis måling.

Mål først når alkoholen er optaget i kroppen
Har du længere tid end de 15 minutter? Så brug dem. For at kunne måle så præcis en promille som muligt, er det faktisk vigtigt med lidt tålmodighed. Det tager tid, før alkoholen er optaget i blodet. Hvor længe afhænger af den enkelte. Det kan have betydning, hvor meget du har i mavesækken, og hvor fed maden er. Den fede gør nemlig optagelsen langsommere.
Hvis vi absolut skal sætte tid på, så er en god tommelfingerregel, at alkoholen først er optaget i kroppen efter halvanden time.

Tag en dyb indånding
Nu skal du i gang med selve din alkoholmåling. Det kræver en stor og dyb indånding. Det er noget, som faktisk overrasker mange – altså hvor meget luft der skal til. Det er nemlig i den dybe lungeluft, at din alkoholpromille skal måles. Du skal tage den dybe indånding lige inden, du puster i alkometeret. De fleste skal nok give et lille bip og en fejlbesked, hvis du ikke puster nok.

Flere testpersoner
Det kan være helt sjovt, når først man kommer i gang med at lave alkoholmålinger. Måske vil andre i selskabet også gerne prøve – og det er nu, du skal være opmærksomhed. Der kan opstå misvisninger på nogle alkometre, hvis det bruges af flere testpersoner i træk.
Mundstykket ligger nemlig inde i selve instrumentet. Det betyder, at der kan ligge en rest alkohol fra den forrige testperson, hvis vedkommende er kommet til at spytte lidt sammen med pustet. Derfor er et alkometer med udskiftelige mundstykker en fordel.

En lavere promille
Der er lige en ting mere, du skal vide om alkoholmåling. Ofte bliver en testperson overrasket, når promillen afsløres. Den er ofte lavere end forventet.
Det kan blandt andet skyldes, at alkoholen som tidligere nævnt ikke er helt optaget i kroppen endnu. Det kan også helt uskyldigt være, at din forbrænding er bedre end forventet. Det er en faktor, der er svært at regne på og kommer meget an på din fysik.

Nu mangler du bare et godt alkometer, så du kan starte testen.

Her til sidst får du vores vigtigste råd: Hvis testen handler om, hvorvidt du kan køre bil eller ej, skal du ikke sætte dig bag rattet. Vi går ud fra at testen tages, fordi du er i tvivl og så er rollen som chauffør aldrig en god idé.